Kakao. Kawa. Kardamon.

Kakao. Kawa. Kardamon.

Zdjęcie - Kakao. Kawa. Kardamon. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niezmiernie się cieszę, że tu gdzie mieszkam, mam pod nosem dobrze zaopatrzony sklepik ze zdrową ekologiczną żywnością. To z niego pochodzą wszystkie moje mąki do wypieku chleba, siemię lniane, herbata malinowa, cukierki wykrztuśne i przyprawy. Sklepik jest zapchany towarem maksymalnie, zawsze mogę dostać to, co chcę, a jak nie ma, to pani sprzedawczyni wpisuje to na listę „do zamówienia”. Mam nadzieję, że sklepik jeszcze długo będzie działał. Jest mi z nim bardzo wygodnie.
Ostatnio, gdy kupowałam tam kolejny kilogram mąki do chleba, nabyłam również kardamon, z którym nigdy przedtem nie miałam do czynienia. Wiedziałam, że kardamon jest zdrowy (starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali go jako lekarstwo), że jest królową przypraw, obok pieprzu - króla przypraw. I że dosypuje się go do kawy i herbaty - ma cytrynowy aromat i korzenny smak. To wszystko o nim wiedziałam, lecz nigdy jeszcze jego właściwości i smaku nie testowałam na własnej skórze.
Tak więc na początek zaparzyłam sobie kawę z kardamonem - pyszna! Później herbatę - też niczego sobie :) A teraz przyszła pora na wypieki i dania obiadowe. Znając już smak tej przyprawy, dodałam ją do zwykłej babki marmurkowej przykrytej polewą również z dodatkiem kardamonu. Byłam bardzo zadowolona z efektu! Z codziennej, niepozornej babki zrobił się wyjątkowy deser :)
Cieszę się również z innego powodu - że jeszcze mam tyle smaków do odkrycia! Jakie to jest ciekawe

Zdjęcie - Kakao. Kawa. Kardamon. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z kardamonem

200 g miękkiego masła
3 jajka
240 g mąki
100 g cukru brązowego
120 g drobnego białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki mleka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1 płaska łyżka kakao
1/4 łyżki kawy espresso w proszku

Polewa
50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżki kawy espresso w proszku
8 łyżek mleka
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu


Ciasto
Masło z cukrami utrzeć na pulchną masę (co najmniej 10 minut mikserem). Po tym czasie dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki mleka, kardamon i wymieszać do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty na minimalne i dodać mąkę. Zmiksować. 2/3 ciasta włożyć łyżką do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto będzie gęste. Do pozostałego ciasta dodać kakao, 1 łyżkę mleka, kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na jasne ciasto i porobić esy -floresy patyczkiem do szaszłyków, aby oba kolory trochę na górze się zmieszały.
Piec około 1 godz. w temp. 180°C. Po wyjęciu i wystudzeniu polać polewą.

Polewa
Wszystkie składniki oprócz kardamonu włożyć do rondelka i zagotować mieszając od czasu do czasu. Gotować mieszając 10 min na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wsypać kardamon i zamieszać. Ciepłą polewą polać ciasto i odstawić do stężenia polewy.

Kategorie przepisów