Kajzerki

Kajzerki

Zdjęcie - Kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzyły mi się ulubione bułeczki z czasów dzieciństwa. Z chrupiącą, rumianą skórką i delikatnym miąższem. Nacięte jak gwiazdki.

Kajzerki najchętniej zjadałam z samym cukrem, oczywiście z wiekiem moje upodobania smakowe się znacznie zmieniły, ale takie smaki zapamiętałam z czasów przedszkola i dziś je sobie przypomniałam.

A Wam kajzerki też się dobrze kojarzą? Jeśli tak to koniecznie musicie je upiec

Zdjęcie - Kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen Kajzerki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min. Porcje: 8 Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 220 ml mleka
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy, aż płyn będzie letni.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wbijamy jajko.
  3. Stopniowo wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut.
  4. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy (posmarowałam ją odrobiną oliwy). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  5. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, które delikatnie spłaszczamy, kładziemy na blasze (wyłożonej pergaminem) w odstępach. Bułeczki ostrożnie nacinamy tępą stroną noża lub żyletką i przykrywamy na 40 minut.
  6. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W razie potrzeby ponownie delikatnie nacinamy bułeczki i wkładamy do piekarnika.
  7. Pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce,
  8. Kajzerki podajemy ze Smakowitą z masłem.
3.3.2998

Kategorie przepisów