Kajzerki
Wymarzyły mi się ulubione bułeczki z czasów dzieciństwa. Z chrupiącą, rumianą skórką i delikatnym miąższem. Nacięte jak gwiazdki.
Kajzerki najchętniej zjadałam z samym cukrem, oczywiście z wiekiem moje upodobania smakowe się znacznie zmieniły, ale takie smaki zapamiętałam z czasów przedszkola i dziś je sobie przypomniałam.
A Wam kajzerki też się dobrze kojarzą? Jeśli tak to koniecznie musicie je upiec
5.0 z 1 ocen Kajzerki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min. Porcje: 8 Składniki- 450 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 220 ml mleka
- jajko
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- Mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy, aż płyn będzie letni.
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wbijamy jajko.
- Stopniowo wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut.
- Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy (posmarowałam ją odrobiną oliwy). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, które delikatnie spłaszczamy, kładziemy na blasze (wyłożonej pergaminem) w odstępach. Bułeczki ostrożnie nacinamy tępą stroną noża lub żyletką i przykrywamy na 40 minut.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W razie potrzeby ponownie delikatnie nacinamy bułeczki i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce,
- Kajzerki podajemy ze Smakowitą z masłem.