Kajzerki z kefirem i koperkiem

Kajzerki z kefirem i koperkiem

Zdjęcie - Kajzerki z kefirem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój kolega pracuje w pewnej firmie produkującej przede wszystkim produkty mleczne. Z tej okazji dosyć często wraca do domu z jogurtem, czy kefirem. Historia wiele razy się powtórzyła, a to skłoniło go do tego, by wykorzystać kefir do wypieku domowego chleba. Kolega wcześniej nie interesował się za bardzo tematem wypieku chleba, ale postanowił to zmienić.

Na naszym blogu znajduje się ponad 360 przepisów, a okazało się, że nie mamy nawet jednej receptury z wykorzystaniem kefiru. Są przepisy z jogurtami, serami, maślanką, mlekiem, mascarpone i innymi mlecznymi przetworami, ale zabrakło kefiru. Postanowiłam to prędko zmienić i mam nadzieję, że kolega skorzysta z przepisu na poniższe bułeczki.

Nie są to takie zwykłe bułki, ponieważ na bazie kefiru przygotowałam kajzerki, które dodatkowo urozmaiciłam smakowo koperkiem. Oczywiście można z niego zrezygnować w przepisie lub zastąpić np. natką pietruszki, ale moim zdaniem koperek pasuje do tych bułeczek idealnie :)

Zdjęcie - Kajzerki z kefirem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kajzerki z kefirem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kajzerki z kefirem i koperkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 1 godzina 40 minut

Porcje: 4-6

Składniki
  • 350 g mąki pszennej typ 650 (lub 550)
  • 270-300 ml kefiru
  • 2-3 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 7 g suszonych drożdży instant (1 torebka)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy posiekany drobno koperek, sól, drożdże i cukier.
  2. W rondelku podgrzewamy bardzo krótko kefir, w taki sposób, aby był letni. Uważamy przy tym, aby kefir się nie zwarzył i by nie powstały grudki.
  3. Powoli wlewamy do suchych składników letni kefir na przemian z oliwą i zaczynamy wyrabiać. Ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem minimum 5 minut. Powinno po tym czasie osiągnąć formę elastycznej kuli, jeśli tak nie jest, podsypujemy mąką lub dodajemy więcej kefiru.
  4. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ją folią spożywczą z wierzchu i zostawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę w taki sposób, by leżała złączeniem ku dołowi. Przyszłe kajzerki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem na krzyż i skosy. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ich wierzch się zarumieni.
  7. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów