Kajmakowy mazurek z czekoladą
Kajmakowy mazurek z czekoladą i daktylami
/forma o długości 35cm i szerokości 11cm/
ciasto:
180g mąki żytniej razowej
90g masła
1 żółtko
wierzch:
400g masy kajmakowej
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
100g suszonych daktyli
100g gorzkiej czekolady
50g orzeszków ziemnych
Z mąki masła i żółtka zagnieść ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać 2-3 łyżki wody. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciastem wylepić formę, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masę kajmakową wymieszać z solą i pokrojonymi daktylami. Posmarować spód. Posypać posiekaną gorzką czekoladą i orzechami ziemnymi. Smacznego!