Kaiserschmarrn

Na śniadanie omlet cesarski. :-) Dla lubiących słodko zaczynać dzień. :-)

Zdjęcie - Kaiserschmarrn  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kaiserschmarrn

200 g mąki

szczypta soli

4 żółtka, 4 białka

250 ml mleka

do posypania cukier

rodzynki

tłuszcz do smażenia

jako dodatek - kompot ze śliwek l. innych owoców, ew. konfitura itp.

Ubijam białka na sztywną pianę. Odstawiam z boku. Miksuję razem mąkę, sól, mleko, żółtka. Dodaję pianę i delikatnie mieszam. Połowę ciasta wylewam na rozgrzane masło (ciasta starczy na 2 omlety; moja patelnia do omletów ma średnicę 20 cm). Gdy lekko się zezłoci omlet przekręcam i podsmażam lekko z drugiej strony. Następnie niszczę go, czyli rozrywam na kawałki. ;-) Układam na talerzu posypany rodzynkami, oprószony cukrem pudrem, z dodatkiem owocowych przetworów.

II wersja - po wylaniu ciasta na patelnię posypuję je rodzynkami, a gdy zbrązowieje obracam omlet na drugą stronę itd. :-)

Zdjęcie - Kaiserschmarrn  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

jajka z suszonymi pomidorami
2

jajka z suszonymi pomidorami

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Jajka po benedyktyńsku
6

Jajka po benedyktyńsku

duszek duszek
Potrawy regionalne

Jajecznica w naleśniku
2

Jajecznica w naleśniku

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

SMAŻONE BUŁECZKI - SŁODKIE GRZANKI NA ŚNIADANKO
1

SMAŻONE BUŁECZKI - SŁODKIE GRZ…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Omlet
6

Omlet

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Jajka w koszulkach na podkładce z jabłka, boczku i sera.
4

Jajka w koszulkach na podkładc…

Mico Mico
Olive and flour