Kaiserschmarrn
Na śniadanie omlet cesarski. :-) Dla lubiących słodko zaczynać dzień. :-)
Kaiserschmarrn
200 g mąki
szczypta soli
4 żółtka, 4 białka
250 ml mleka
do posypania cukier
rodzynki
tłuszcz do smażenia
jako dodatek - kompot ze śliwek l. innych owoców, ew. konfitura itp.
Ubijam białka na sztywną pianę. Odstawiam z boku. Miksuję razem mąkę, sól, mleko, żółtka. Dodaję pianę i delikatnie mieszam. Połowę ciasta wylewam na rozgrzane masło (ciasta starczy na 2 omlety; moja patelnia do omletów ma średnicę 20 cm). Gdy lekko się zezłoci omlet przekręcam i podsmażam lekko z drugiej strony. Następnie niszczę go, czyli rozrywam na kawałki. ;-) Układam na talerzu posypany rodzynkami, oprószony cukrem pudrem, z dodatkiem owocowych przetworów.
II wersja - po wylaniu ciasta na patelnię posypuję je rodzynkami, a gdy zbrązowieje obracam omlet na drugą stronę itd. :-)