Kaiserschmarrn - omlet cesarski
Zawiłości życiowe zmusiły mnie, aby porzucić to miejsce na prawie rok. Dziś wreszcie mogę usiąść i napisać do Was kilka słów. Wysłać w świat trochę magii, pachnącej ciepłym masłem i słodkim cukrem.
Zapraszam na omlet cesarski! Kto spróbuje go raz, będzie chciał więcej!
Składniki (4 porcje):
2 jajka
100g cukru pudru
350ml mleka
200g mąki pszennej
1 jabłko
15g płatków migdałowych
20g masła szczypta soli
odrobina margaryny
+ dżem malinowy
cukier puder do podania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy ze szczyptą soli, cukrem pudrem oraz mlekiem, a następnie powoli dodajemy mąkę. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy naczynie do pieczenia, smarujemy je tłuszczem, a następnie ostrożnie wypełniamy masą na omlet. Na wierzchu układamy cienkie plastry obranego jabłka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st C, do momentu aż wierzch omletu się przyrumieni (ok. 20 minut).
Na patelni rozgrzewamy masło. Omlet rozkrawamy na drobne kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kawałki omletu oprószamy cukrem pudrem i płatkami migdałów. Całość podpiekamy do momentu, aż ciasto nabierze złotej barwy.
Danie podajemy na ciepło z cukrem pudrem i dżemem malinowym.