Kaiserschmarrn - omlet cesarski z morelami
Kaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik, omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na liście austriackich produktów tradycyjnych.
Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem.
Jest pyszny, a z dodatkiem świeżych owoców po prostu wspaniały. Tym razem z morelami. Przepis koniecznie do wypróbowania!
Nie polecam pieczenia na jednej patelni z podanej proporcji składników. Porcja jest bardzo duża, także podziel ciasto na dwie patelnie lub na piecz na 2 razy.
Składniki na 4 porcje:
4 jajka
125 g mąki
125 g mleka
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru/ksylitolu
100 g rodzynków
4 łyżki masła
puder cukier do posypania
morele
Wykonanie:
- odzielić żółtka od białek. Żółtka, mleko, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wymieszać na gładką masę bez grudek. Pozostawić na 10 minut
- umyć i namoczyć rodzynki
- białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać odsączone rodzynki
- rozgrzać na patelni masło i wylać połowę ciasta. Ułożyć kawałki pokrojonych na mniejsze kawałki moreli. Smażyć na wolnym ogniu, a gdy dół się zrumieni zsunąć omlet na talerz i podsuwając nachyloną patelnię (powtórnie natłuszczoną) obrócić talerz i sprawnie umieścić odwrócony omlet z powrotem na patelni. Smażyć z drugiej strony. Pod koniec smażenia poszarpać omlet przy pomocy dwóch widelców lub łopatki na małe kawałki i dopiekać, by w środku nie pozostał surowy. Druga mozliwość to po przewróceniu omletu na drugą stronę przykryć patelnię pokrywką i dopiekać omlet na wolnym ogniu, a już upieczony poszarpać na małe kawałki
- podawać gorący, zaraz po upieczeniu, posypany cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem)