Jogurtowy placek z rabarbarem

Jogurtowy placek z rabarbarem

Zdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czerwcowy weekend nie może obyć się bez placka z rabarbarem lub truskawkami, prawda?

Zdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś ciasto, do którego przygotowania wystarczy miska i łyżka (takie lubimy przecież najbardziej!). Olej i jogurt w składzie powodują, że placek naprawdę długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem możecie cieszyć się nim od piątku do niedzielnego wieczora ;)

Zdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę ok. 25 cm średnicy.

Zdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowy placek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz jogurt, cukier, olej, esencję waniliową oraz jajka.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

Gotowe ciasto wlej do nasmarowanej/wyłożonej papierem foremki. Na wierzchu ułóż pokrojony w ok. 1-2 cm kawałki rabarbar. Wierzch opcjonalnie posyp grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów