Jogurtowiec ze śliwkami
Przepyszne, proste ciasto ze śliwkami zawsze się sprawdza. Jest mięciutkie, lekko wilgotne
i aromatyczne. To jest ciasto z jajkami i na jogurcie, ale alergicy nie muszą z tego powodu czuć się źle - mogą przecież położyć sobie śliwki zamiast gruszek na ten placek z owocami.
Należy mieć:
350 g mąki
250 ml jogurtu
180 g cukru
40 g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 3/4 kg słodkich śliwek
łyżkę brązowego cukru wymieszaną
z płaską łyżeczką cynamonu (opcjonalnie)
Owoce umyć i rozłożyć na papierowym ręczniku. Jogurt i jajka wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Zmiksować masło z jajkami, wlać jogurt i miksować jeszcze przez chwilę. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu poukładać śliwki, ewentualnie posypać je cukrem i cynamonem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. godzinę, do suchego patyczka.