Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą
Tradycyjne pound cake robione było z funta (stąd zresztą nazwa) każdego ze składników: mąki, masła, jaj i cukru. Biorąc pod uwagę, że funt to prawie pół kilograma, powstały placek starczał przeciętnej rodzinie chyba na dwa tygodnie … :)
Teraz przyjęło się nazywać tak ciasto, którego składniki miesza się w proporcjach 1:1:1:1, ale że kuchnia wciąż się zmienia, nawet to nie jest już takie pewne…
Diś więc ciasto, niesamowicie wilgotne i przepyszne! Jedliśmy je kilka dni i do ostatniego nie straciło nic ze smaku ani konsystencji. Spróbujcie koniecznie!
Oryginalny przepis TU, trochę go zmodyfikowałam.
Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą
Składniki
- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- cukier - 2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- masło - 1 szklanka
- kwaśna śmietana - 1 szklanka
- jajko - 3 szt
- groszki czekoladowe (małe) - 100 g
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
Sposób przygotowania
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietane (jogurt), jajka i wszystkie suche skadniki. Połączyć z kawałkami czekolady. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej masłem foremki, piec ok. 60 minut w 170 oC. przed wyjęciem z formy ciasto lekko przestudzić (ok. 15 minut).