Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą

Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą

Tradycyjne pound cake robione było z funta (stąd zresztą nazwa) każdego ze składników: mąki, masła, jaj i cukru. Biorąc pod uwagę, że funt to prawie pół kilograma, powstały placek starczał przeciętnej rodzinie chyba na dwa tygodnie … :)

Teraz przyjęło się nazywać tak ciasto, którego składniki miesza się w proporcjach 1:1:1:1, ale że kuchnia wciąż się zmienia, nawet to nie jest już takie pewne…

Diś więc ciasto, niesamowicie wilgotne i przepyszne! Jedliśmy je kilka dni i do ostatniego nie straciło nic ze smaku ani konsystencji. Spróbujcie koniecznie!

Oryginalny przepis TU, trochę go zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą

Agata, 15 września 2010

Zdjęcie - Jogurtowe ‘pound cake’ z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietane (jogurt), jajka i wszystkie suche skadniki. Połączyć z kawałkami czekolady. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej masłem foremki, piec ok. 60 minut w 170 oC. przed wyjęciem z formy ciasto lekko przestudzić (ok. 15 minut).

Kategorie przepisów