Jogurtowe pankejksy

Jogurtowe pankejksy

Zdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekkie niczym piórko śniadaniowe placuszki przygotowane na bazie jogurtu greckiego to idealne danie na dobre rozpoczęcie dnia.

Zdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

U mnie królują w leniwe, weekendowe poranki, ale zaserwowane w poniedziałek na pewno od razu poprawią nastrój!

Zdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepiej smakują ciepłe, podane wprost z patelni, w towarzystwie miodu i świeżych owoców.

Zdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe pankejksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jogurt wymieszaj z jajkiem i esencją waniliową, dodaj do suchych składników (mąki, soli, proszku do pieczenia, sody i cukru). Połącz na gładkie ciasto.

Małe porcje (ja nakładam je łyżką do lodów) nakładaj na rozgrzaną patelnię (ceramiczna może być bez tłuszczu lub tylko z odrobiną). Smaż z dwóch stron, na złoty kolor na małym ogniu. Podawaj od razu, na ciepło.

Proporcje na ok. 10 sztuk.

Kategorie przepisów