Jogurtowe bułeczki 4 ziarna
Wymarzyły mi się bułeczki pełne ziaren. Chciałam upiec pełnoziarniste bułki, ale uznałam, że byłyby zbyt ciężkie, więc zmieszałam ją z jasną mąką i dla lekkości dodałam jogurt. Wybrałam 4 ziarna: słonecznik, pestki dyni, sezam i nasiona chia, ale w takich samych proporcjach można śmiało użyć innych ziaren. Wyszły idealnie!
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 200 g
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniej wody - 270 ml
- jogurtu naturalnego - 150 g
- białko (wierzch) - 1 szt.
- mieszanki 4 ziaren (u mnie słonecznik, pestki dyni, sezam i nasiona chia) - 150 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- pędzelek
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, ziarna, dodajemy drożdże, jogurt, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy przy pomocy pędzelka białkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.