Jogurtowe bułeczki
Te bułeczki przygotowałam nie tylko z myślą o amatorach słodkiego pieczywa, ale przede wszystkim miłośników świeżych, ciepłych bułeczek z samego rana. Ciasto najlepiej zagnieść przed snem i pozostawić do spokojnego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na całą noc. Rano wystarczy uformować kulki, chwilę poczekać aż drugi raz wyrosną (choć dla niecierpliwych to może być trudne) i cieszyć się smakiem domowego pieczywa.
Świetnie smakuje nie tylko ze słodkimi dodatkami. Osobiście uwielbiam połączenie słodkiej bułeczki z szynką, serem i pomidorem.
Jogurtowe bułeczki (5 sztuk)
- 350 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 130 g jogurtu naturalnego
- ok. 80 ml mleka
- W misce pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier.Dodaj miękkie masło i rozpocznij zagniatanie. Stopniowo dolewaj jogurtu a następnie mleka, cały czas zagniatając.
- Gdy powstanie jednolita masa, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Włóż ciasto do miski i przykryj folią do żywności. Odłóż ciasto do wyrośnięcia na noc w temperaturze pokojowej, lub w cieplejsze miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość (jeśli wolisz upiec je od razu).
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 5 części i uformuj z nich kulki. Kulki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Przed włożeniem bułeczek zmniejsz temperaturę do 200 stopni.
- Włóż bułeczki i piecz do momentu, aż zbrązowieją. Gdy nabiorą już odpowiedniego koloru, wbij w nie wykałaczkę- jeśli ciasto nie przykleiło się do niej i wyszła sucha, oznacza to, że bułeczki są gotowe (na ogół trwa to około 15 minut).