Jesienny sernik z jabłkami
Ten sernik z jabłkami to po prostu idealny deser na jesienne szarości i smuteczki. Genialny w smaku, słodki, pachnący cynamonem i kojący zmysły. Wystarczy mały kawałeczek do kawy i uwierzcie mi odrazu dzień staje się lepszy, tylko czy da się poprzestać na jednym kawałeczku? To już musicie sprawdzić sami.
Całą robotę robią jabłka karmelizowane z miodem i orzechami, to one nadają smaku i aromatu, a połączone z bardzo prostą masą serową i kruchym spodem stanowią deser idealny.
Jesienny sernik z jabłkami - składniki i przygotowanie:
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy kruche ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia i podpiekamy na złoty kolor (ok 10 minut w 180 st. C)
Karmelizowane jabłka:
- ok 2 kg jabłek (u mnie złota reneta)
- 100 g cukru
- 100 g miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- ok 100 g orzechów (użyłam włoskich)
Jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. W garnku podgrzewamy miód z cukrem, cały czas mieszamy. Gdy zacznie brązowieć dodajemy stopniowo jabłka i mieszamy. Dusimy je do momentu aż zaczną się rozpadać, a większość soku odparuje. Wtedy dodajemy cynamon, posiekane orzechy oraz masło i mieszamy. Gotowe jabłka zostawiamy do przestygnięcia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (użyłam z wiaderka)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (40g każdy)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 jajka
Twaróg miksujemy z cukrem, wanilią, proszkiem budyniowym oraz jajkami tylko do momentu aż składniki się połączą.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka i wyrównujemy. Na jabłka wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy 60 minut (bez termoobiegu) Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
Smacznego