Jesienne crumble
Wiem, że sezon na śliwki może i już minął. Ale naszła mnie nagła ochota na ten owoc, że pomimo wysokiej ceny, skusiłam się i zakupiłam parę sztuk. Słysząc - "śliwka" od razu mam w ustach smak cynamonu, brązowego cukru i przepysznej kruszonki. Dla mnie, śliwki i cynamon to idealne jesienne połączenie.
ŚLIWKOWE CRUMBLE (można użyć innych owoców np. jabłek)
Składniki:
- 350g śliwek
- 1-1.5 łyżki cukru brązowego (jeżeli śliwki nie sa kwaśne, możemy dać mniej, lub zupełnie ten krok pominąć)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1/4 kostki palmy
Śliwki myjemy, kroimy na ósemki, wyjmujemy pestki. Wkładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy śliwki cukrem brązowym oraz cynamonem i mieszamy, żeby składniki dotarły do każdego kawałka śliwki. Z cukru, mąki i palmy robimy kruszonkę. Posypujemy nią nasze śliwki. Wkładamy do ciepłego piekarnika na około 30 minut na 180 stopni.
Można podawać z lodami waniliowymi lub custardem (ja niestety nie byłam dobrze zaopatrzona, jeżeli chodzi o te produkty).
Gotowe!
ŚLIWKOWE CRUMBLE (można użyć innych owoców np. jabłek)
Składniki:
- 350g śliwek
- 1-1.5 łyżki cukru brązowego (jeżeli śliwki nie sa kwaśne, możemy dać mniej, lub zupełnie ten krok pominąć)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1/4 kostki palmy
Śliwki myjemy, kroimy na ósemki, wyjmujemy pestki. Wkładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy śliwki cukrem brązowym oraz cynamonem i mieszamy, żeby składniki dotarły do każdego kawałka śliwki. Z cukru, mąki i palmy robimy kruszonkę. Posypujemy nią nasze śliwki. Wkładamy do ciepłego piekarnika na około 30 minut na 180 stopni.
Można podawać z lodami waniliowymi lub custardem (ja niestety nie byłam dobrze zaopatrzona, jeżeli chodzi o te produkty).
Gotowe!