Jesienna owsianka z figami i jeżynami
Owsianka na sniadanie ? To najlepszy wybor z mozliwych,bo owsianka to same zalety.Zaspokoi glod na wiele godzin i sprawi,ze nie mamy ochoty na podjadanie kalorycznych przekasek.Ponadto przy obfitosci skladnikow odzywczych pozwala jednoczesnie zadbac o szczupla sylewtke.Szczegolnie dietetyczna jest owsianka przygotowana na wodzie i z dodatkiem sezonowych swiezych owocow,zamiast kalorycznych suszonych.
Naleze do grupy osob,ktore uwazaja,iz mleko jest dobre wylacznie dla oseskow.Zreszta moj organizm od dziecka buntowal sie na widok mleka,a w szkole przezywalam prawdziwe katusze .Na pewno wielu pamieta przymus picia okropnego mleka -slynna szklanka mleka- i prawie zawsze z okropnym kozuchem,brrr..
Powoli konczy sie wybor swiezych owocow,ktore tak znakomicie podnosza smakowitosc owsianki.Dzisiejsza z figami i jezynami jest pyszna,polaczenie smakowe idealne - slodkie figi i kwasne jezyny.Warto wiedziec,ze jezyny to jedne z najzdrowszych owocow jagodowych.Jezyna ze wzgledu na duza zawartosc antyoksydantow zostala umieszczona na liscie ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).Natomiast 100 g swiezej figi zawiera tyle wapnia co szklanka mleka,sporo zelaza,magnezu,duzo polifenoli (dzialanie antynowotworowe) i ogrom blonnika.
Warto pamietac,by przygotowujac owsianke dodac sok z cytryny,gdyz aktywowany zostaje wowczas kwas fitynowy,ktory hamuje wchlanianie zwiazkow wapnia lub podac z jogurtem,ktory ten brak wyrownuje.
Skladniki na 1 porcje:
3-4 lyzki platkow owsianych
200-250 ml wody
cynamon
miod lub syrop z agawy
2 figi
garstka jezyn
Wykonanie:
- platki owsiane zalac wrzaca woda i na pyrkajacym ogniu gotowac 10-15 minut.Od czasu do czasu zamieszac,by nie przywarly do dna garka
- umyc owoce,figi pokroic na male czastki.Owsianke obficie posypac cynamonem,ulozyc owoce i polac miodem