Jędrne ogórki kwaszone na zimę
Sezon ogórkowy już się kończy, a ja dopiero zrobiłam kilkanaście słoików na zimę. Kiszone ogórki na zimę są jednymi z moich ulubionych przetworów. Z kwaszonych ogórków robię zupę ogórkową ale najczęściej używam ich jako dodatek do obiadu w postaci sałatki. Ogórki kiszone najlepiej smakują z kotletem mielonym albo schabowym.
Ten przepis na ogórki kiszone jest moim ulubionym. Zwykły, bez dziwnych dodatków. Oprócz ogórków do słoiczków dodaję ząbek czosnku, chrzan, ziarenka kolendry i kwiat kopru. Słoiki zalewam chłodną, uprzednio zagotowaną zalewą z wody i soli. Nie pasteryzuje gotowych słoiczków, jedynie dokręcam jeszcze raz pokrywki po upływie ok 12 godzin od zrobienia przetworów.
Przepis na kwaszone ogórki składniki:
1 kg ogórków
3-4 ząbki czosnku
3-4 kawałki chrzanu ok 2 cm
3-4 kwiaty kopru
kilkanaście ziarenek kolendry
składniki na zalewę:
1 litr wody
2 łyżki soli
Jak zrobić ogórki kiszone Składniki na zalewę gotujemy, odstawiamy. Słoiki i pokrywki myjemy, wyparzamy. Czosnek obieramy. Ogórki płuczemy, układamy ciasno w słoiczkach. Do każdego słoika dodajemy po jednym ząbku czosnku, kwiecie kopru, kawałku chrzanu, dosypujemy 3-5 ziarenek kolendry. Słoiczki zalewamy zalewą, zwracając przy tym uwagę na ogórki- muszą być całe zanurzone, inaczej się zepsują. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na bok. Po upływie ok. 12 godzin sprawdzamy czy pokrywki nie popuściły, jeśli tak to dokręcamy.
Gotowe przetwory odstawiamy do zacienionego miejsca. Można spożywać po upływie ok 30 dni.
Smacznego!
Sprawdź również przepisy na :
Sałatka z ogórków i marchewki - pyszna sałatka na zimę z warzyw w zalewie z oleju i octu. Delikatna i bardzo smaczna.
Sałatka z ogórków i papryki - przepis na smakowitą sałatkę z warzyw w zalewie z oleju i octu. Pyszne przetwory na zimę, idealny dodatek do dań mięsnych.