Jednogarnkowo. Spaghetti genovese
Nawet kiedy nie ma się czasu trzeba coś jeść;) Dlatego ten przepis przyda się wszystkim zabieganym osobom, a w obecnym czasie zwłaszcza studentom. No i może fanom piłki nożnej;D Bo komu by się chciało teraz zajmować długimi przygotowaniami i zmywaniem. To danie można zrobić bardzo szybko, nie zostawiając przy tym góry naczyń do zmywania. A przy tym jest takie pyszne! To naprawdę świetne połączenie, choć można by być nieufnym w stosunku do zestawienia makaronu i ziemniaków. Tymczasem okazało się, że znalazłam chyba jedno z ulubionych dań, letnie, aromatyczne dzięki pesto, bardzo sycące i proste w przygotowaniu. Polecam:)
Spaghetti genovese
- 300g młodych ziemniaków
- 220g spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
- 180g zielonej fasolki
- 100g pesto genovese
- sól, pieprz
W dużym garnku zagotować ziemniaki pokrojone w plastry.
Po kilku minutach dodać makaron, a następnie fasolkę pokrojoną na kawałki.
Po ugotowaniu całość odcedzić, zachowując kilka łyżek wody.
Przenieść z powrotem do garnka, dodać pesto i zachowaną wodę.
Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Przepis z książki "Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów" BBC Good Food.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal