Jarzynowa zupa z salsą

Jarzynowa zupa z salsą

Zupa meksykańska. Pływają w niej liście kapusty, kawałki kukurydzy, jest ciekawie. Zaczyna się łagodnie. :-) Jednak obok talerzy stoi mała miseczka z paprykową salsą.  Kogo podkusi i doda sosu do zupy, to jest spalony. ;-)) Łagodna zupa zamienia się w piekło. ;-))

Zdjęcie - Jarzynowa zupa z salsą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jarzynowa zupa z salsą

wywar wołowy (najpierw gotuję ok. 30 dag wołowiny w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli, czosnku, ziół, łodyg selera i co tam mam pod ręką)

puszka pomidorów

2 kolby kukurydzy

marchewka

cebula

2 ziemniaki

1/2 pekińskiej kapusty

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

salsa:

2 zielone, ostre papryczki

1 strąk czerwonej papryki

sok z 1 limonki

2 łyżki oliwy

łyżeczka soli

szczypta suszonego oregano

szczypta mielonego kminku

2 ząbki czosnku

Do wywaru wołowego wrzucam rozdrobnione pomidory, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, posiekaną cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuję zupę przez ok. 15 minut.

Dodaję kukurydze pokrojone w plastry oraz przyprawy i kawałki wołowiny. Chwilę razem gotuję.

Papryczki podpiekam na suchej patelni, zdejmuję z nich skórę, oczyszczam i drobno kroję. Mieszam z posiekanym czosnkiem, przyprawami, wyciskam sok z limonki, wlewam oliwę. Mieszam. Salsę umieszczam w małej miseczce i podaję razem z zupą.

* źródło - "Kuchnia meksykańska" wyd. Parragon

Zdjęcie - Jarzynowa zupa z salsą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów