Jarzynowa zupa krem
Na grządkach wyrosły piękne, dorodne warzywa. Do zupy dodałam młode jarzyny tj. groszek, marchewka, pietruszka, kalarepka oraz cebula. . Doprawiona aromatycznymi ziołami i podana z grzankami stworzyła pyszną, zdrową zupę krem.
Porcja dla 5 osób
Składniki:
W garnku podgrzać oliwę. Ziemniaki, kalarepę, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka. Szparagówkę myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do warzyw, mieszamy. Podsmażamy 5 min, dolewamy przegotowaną wodę. Wrzucamy groszek oraz pokrojoną w grubsze plasterki cukinię. Mieszamy. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą miekkie. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
Porcja dla 5 osób
Składniki:
- 2 l wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 małe marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 kalarepa,
- 2 cebule,
- 1/3 szklanki młodego groszku,
- 15 fasolek szparagowych,
- mała cukinia,
- 4 młode ziemniaki,
- pieprz i sól do smaku,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 4 kromki pszennego chleba
W garnku podgrzać oliwę. Ziemniaki, kalarepę, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka. Szparagówkę myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do warzyw, mieszamy. Podsmażamy 5 min, dolewamy przegotowaną wodę. Wrzucamy groszek oraz pokrojoną w grubsze plasterki cukinię. Mieszamy. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą miekkie. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.