Jarzynowa zupa krem

Jarzynowa zupa krem
Na grządkach wyrosły piękne, dorodne warzywa. Do zupy dodałam młode jarzyny tj. groszek, marchewka, pietruszka, kalarepka oraz cebula. . Doprawiona aromatycznymi ziołami i podana z grzankami stworzyła pyszną, zdrową zupę krem.

Porcja dla 5 osób

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 małe marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 kalarepa,
  • 2 cebule,
  • 1/3 szklanki młodego groszku,
  • 15 fasolek szparagowych,
  • mała cukinia,
  • 4 młode ziemniaki,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
Dodatkowo:
  • 4 kromki pszennego chleba
Przygotowanie:
W garnku podgrzać oliwę. Ziemniaki, kalarepę, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka. Szparagówkę myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do warzyw, mieszamy. Podsmażamy 5 min, dolewamy przegotowaną wodę. Wrzucamy groszek oraz pokrojoną w grubsze plasterki cukinię. Mieszamy. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą miekkie. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
Zdjęcie - Jarzynowa zupa krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jarzynowa zupa krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów