Jak zrobić mini pizze?
Co prawda Smakowity Chleb to blog poświęcony głównie wypiekowi domowego chleba. Jednak chętnie przygotowuję też przepisy na inne drożdżowe wypieki.
Każdy doświadczony domowy piekarz potrafi zrobić także fantastyczną pizzę, w końcu najważniejsze to odpowiednie przygotowanie ciasta.
Dzieliłam już się na blogu przepisami na klasyczne ciasto na pizzę, a także jej wersję na zakwasie.
Tym razem chciałam podzielić się recepturą na mini pizze, które będą fantastyczną sylwestrową przekąską.
W przepisie bardziej skupiam się na cieście, sos i dodatki możecie wybrać według gustu i tego co znajdziecie w lodówce ?
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 1 godz 15 min
Czas wypieku: 10 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- soli - 1,5 łyżeczki
- letniej wody - 190 ml
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- waga kuchenna
- misa
- tarka
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut. Poprawnie wyrobione ciasto utworzy elastyczną kulę.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ciasto można przełożyć do lodówki i wykorzystać gdy przyjdzie na to odpowiedni moment lub od razu zabrać się za formowanie.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, smarujemy ręce oliwą i formujemy 8 kulek. Zostawiamy je pod przykryciem na 15 minut.
4. Każdą kulę delikatnie rozciągamy na okrągłą mini pizzę.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Pizze dekorujemy sosem, ulubionymi dodatkami i posypujemy serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 8-10 minut, aż będą rumiane, a ser się roztopi. Serwujemy na ciepło.