Jak zrobić kruche ciasto?
SKŁADNIKI: 1190 kcal
- 200 g maki pszennej
- jajko
- łyżka cukru
- 120 g zimnego masła 82%
- łyżka zimnej wody
WYKONANIE:
1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier.
2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody.
3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła naszych rąk ) a następnie energicznie zagniatamy tworząc kulę.
4. Ciasto owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 30 min.
5. Piekarnik nagrzać do 180°C w funkcji góra-dół.
6. Formę wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Mąka pszenna
• kalorie: 199 • masa: 60 • białka: 6.6 • tłuszcze: 1.38 • węglowodany: 37.8
Jajko
• kalorie: 145 • masa: 100 • białka: 14 • tłuszcze: 10 • węglowodany: 0
Masło (pozostałe)
• kalorie: 815 • masa: 120 • białka: 0.6 • tłuszcze: 90 • węglowodany: 0.72
Cukier
• kalorie: 31 • masa: 8 • białka: 0 • tłuszcze: 0 • węglowodany: 8
Podsumowanie:
• kalorie: 1190 • masa: 288 g • białka: 21.2 g • tłuszcze: 101.38 g • węglowodany: 46.52 g