Jajko w koszulce z sosem holenderskim z domowymi bułeczkami .. śniadanie niedzielne. I jakie było .. pyszne, smakowite i to dla mnie osoby nie lubiącej jajek .. i też mi smakowało :) do tego szparagi zielone pieczone. I jeśli tak zaczniemy niedzielę to nie ma możliwości żeby to nie był wspaniały dzień. Polecam!
Jajko w koszulce z sosem holenderskim
- Bułeczki ( ja piekłam, ale jeśli masz inne też będą dobre )
- 1 łyżkę octu winnego
- wodę do zagotowania
- 2 jajka
- kilka szparagów zielonych
W garnuszku w miarę głębokim gotujemy wodę z octem winnym, jajka pojedynczo wbijamy do filiżanki i z niej delikatnie przelewamy je do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy jajka przez minimum 3 minuty, maksymalnie 5 minut.
Szparagi albo pieczemy w piekarniku
wg przepisu, lub możemy je lekko podgrillować na patelni.
Sos holenderski
- 2 żółka
- 1 łyżka octu winnego
- 250 gr masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Masło rozpuszczamy w małym garnku.
Do jednego garnka nalewamy wodę, na garnku wstawiamy miskę metalową i przelewamy do niej żółtka i dodajemy ocet i mieszamy cały czas, gdy żółtka zaczną gęstnieć powolutku wlewamy roztopione lekko schłodzone masło oraz sok z cytryny i cały czas mieszamy, wkręcamy je w żółtka. Doprawić solą i pieprzem.
Na połówce bułki lub obok kładziemy wyciągnięte delikatnie łyżką z wody jajko do tego dodajemy pieczone szparagi i polewamy sosem, proszę uwierzcie mi smak tego śniadania to poezja. Jajko po przekrojeniu go powinno wypłynąć, do tego sos i jesteśmy w siódmym niebie.
Smacznego !
Summary
Recipe NameUllaPublished On 2014-05-22Preparation Time 15Cook Time 15 Total Time 30Average Rating 5
Based on
1 Review(s)