Jajko pieczone w awokado
Jajko upieczone w awokado to ciekawy i niebanalny pomysł na śniadanie. Dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu. Warto się skusić. Ja podałam je z miksem sałat, pomidorkami, świeżo startym parmezanem i chrupiącą bagietką.
Przepis: Kwestia Smaku
Składniki:
- dojrzałe awokado
- 2 małe jajka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Awokado przekroić poziomo na pół, usunąć pestkę. Pogłębić nieco powstałe otwory przy pomocy łyżeczki. Oprószyć awokado solą i pieprzem. W powstałe wgłębienia wbić delikatnie jajka (zapiekamy tak naprawdę żółtko i taką ilość białka, która zmieści się do otworu). Gotowe awokado umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (najlepiej, gdy żółtko pozostaje płynne). Po upieczeniu doprawić całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego ?