Jajka w sosie koperkowym
Ugotowane na twardo jajka stanowią bogate źródło substancji oraz podstawę wielu potraw. Nasza propozycja na dziś to jajka w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako podstawa zdrowego, a zarazem bezmięsnego dania. To świetny pomysł na pyszny, piątkowy obiad!
Składniki: (porcja dla 4 osób)
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 szklanka bulionu
- koperek wg uznania
Przygotowanie:
Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo.
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Następnie ciągle mieszając wlej bulion i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, koperek i ponownie zagotuj.
Ugotowane jajka obierz z łupinek, pokrój w ćwiartki i zalej sosem.
Najlepiej smakują z ziemniakami o ogórkiem kiszonym :)