Jajka w sosie koperkowym

Ugotowane na twardo jajka stanowią bogate źródło substancji oraz podstawę wielu potraw. Nasza propozycja na dziś to jajka w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako podstawa zdrowego, a zarazem bezmięsnego dania. To świetny pomysł na pyszny, piątkowy obiad!
Zdjęcie - Jajka w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki: (porcja dla 4 osób)

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • koperek wg uznania


Przygotowanie:

Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo.
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Następnie ciągle mieszając wlej bulion i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, koperek i ponownie zagotuj.
Ugotowane jajka obierz z łupinek, pokrój w ćwiartki i zalej sosem.
Najlepiej smakują z ziemniakami o ogórkiem kiszonym :)

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane i panierowane
3

Jajka faszerowane i panierowan…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Jajka faszerowane z rzeżuchą

Jajka faszerowane z rzeżuchą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Faszerowane jajka
2

Faszerowane jajka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Jajeczne sowy
1

Jajeczne sowy

hany hany
Mit Liebe gekocht

Jajka w sosie beszamel chrzanowym
2

Jajka w sosie beszamel chrzano…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Jajka faszerowane na ciepło
3

Jajka faszerowane na ciepło

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...