Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Ugotowane na twardo jajka stanowią bogate źródło substancji oraz podstawę wielu potraw. Nasza propozycja na dziś to jajka w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako podstawa zdrowego, a zarazem bezmięsnego dania. To świetny pomysł na pyszny, piątkowy obiad!
Zdjęcie - Jajka w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki: (porcja dla 4 osób)

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • koperek wg uznania


Przygotowanie:

Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo.
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Następnie ciągle mieszając wlej bulion i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, koperek i ponownie zagotuj.
Ugotowane jajka obierz z łupinek, pokrój w ćwiartki i zalej sosem.
Najlepiej smakują z ziemniakami o ogórkiem kiszonym :)

Kategorie przepisów