Jajka sadzone w krążkach papryki
Dzisiejszym wpisem Ameryki nie odkryję ale czasami wystarczy tak niewiele, żeby dobrze zacząć dzień. Do zwykłych, najzwyklejszych jajek sadzonych- chociaż niektórzy uważają, że to wielka sztuka usmażyć dobre sadzone:), dodałam tylko po krążku czerwonej papryki. A właściwie zamknęłam je w nich. Jak się okazało, może to sprawić wielką radość i pobudzić apetyt tych, którzy takie jajka jedzą.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 czerwona papryka
- olej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Paprykę umyć, przekroić w poprzek. Na patelni rozgrzać olej, położyć krążki papryki i chwilę smażyć. Przewrócić na drugą stronę i wbić w nie po jednym jajku. Zmniejszyć ogień i smażyć tak długo, aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze wolne. Spód powinien być rumiany i chrupiący. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)