Jajka pieczone z wędzoną szynką
Gdy mróz za oknem, aż prosi się, żeby na śniadanie zjeść coś ciepłego, kanapki odstawić na bok- przynajmniej do wiosny. Już sam wygląd złotego, płynnego żółtka poprawia mi humor w pochmurny dzień. To ekspresowa terapia antydepresyjna.
Przepis pochodzi z książki M. Roux „Jajka, 130 prostych przepisów„.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Jajka pieczone z wędzoną szynką Składniki
- jajko - 4 szt
- masło - 30 g, miękkie
- szynka - 80 g, lekko wędzona, pokrojona w kostkę
- śmietanka kremówka - 4 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Piekarnik podgrzać do 180 oC. 4 żaroodporne formeki nasmarować miękkim masłem. Ścianki delikatnie obsypać solą i pieprzem. Do każdej miseczki wlać jedno jajko, na jego białku ułozyc pokrojoną szynkęi łyżkę śmietany. Foremki wstawić do większej formy, wypełnionej do 1/2 ich wysokości wrząca wodą. Piec ok. 10 minut, podawać z pieczywem.