Jajka faszerowane buraczkami
Jajka faszerowane, to prosty i pyszny przepis na idealną przystawkę. Sprawdzi się zarówno na Święta Wielkanocne, jaki i na co dzień. Tym razem jajka faszerowane buraczkami. Pomysł na przepis przyszedł mi do głowy, kiedy jadłam białą kiełbasę z dodatkiem ćwikły z buraczkami :)Nadzienie do jajek przygotowane jest z dodatkiem puree z buraczków, chrzanu i majonezu.
Składniki:
- 3 jajka (ugotowane na twardo),
- 2 łyżki puree z buraczków,
- 2 łyżki majonezu (płaskie),
- 1 łyżeczka chrzanu,
- sól i pieprz (do smaku).
Dodatkowo:
- 1 pęczek szczypiorku (do posypania).
Ugotowane i wystudzone jajka obrać i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka przełożyć do miski. Dodać puree z buraczków, majonez i chrzan. Za pomocą widelca dokładnie rozgnieść całość i mieszać do momentu uzyskania jednolitej pasty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Masę buraczkową przełożyć do rękawa cukierniczego i faszerować nią puste połówki jajek.
Podawać posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Drukuj przepis