Jaja sadzone na śmietanie

Jaja sadzone na  śmietanie

O ważności śniadań nie muszę nikogo przekonywać. Ja zazwyczaj jadam kanapkę bo tak jest najłatwiej, najszybciej i najwygodniej. Ale od czasu do czasu jak mam wolną chwilę staram się robić coś innego. Wczoraj zrobiłam jajka sadzone na śmietanie. Danie bardzo proste bo składające się tylko z 3 składników, ale takie smaczne, że aż byłam zaskoczona. I to mocno. Śmietana bardzo ładnie się wysmażyła i w połączeniu ze ściętym białkiem i wolnym żółtkiem smakowała wspaniale. Do tego odrobina szczypiorku i chrupiące tosty gwarantują pyszne śniadanie. Przygotowanie takiego śniadania zajmuje około 3-4 minut więc myślę, że brak czasu nie może tu być wymówką. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Jaja sadzone na  śmietanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany
  • posiekany szczypiorek
  • sól

Śmietanę wlać na patelnię i podgrzewać, aż zacznie wrzeć. Wtedy wbić jaja, tak, aby żółtka nie stykały się ze sobą. Smażyć na słabym ogniu, dopóki białka się nie zetną, a żółtka nie pozostaną płynne. W czasie smażenia posolić. W ostatniej chwili posypać szczypiorkiem. Podawać z chlebem, a najlepiej z grzankami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów