Jagodzianki

                      Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie muszę, bo kto lubi jagodzianki ten wie ;). Niedawno z tego przepisu piekłam również bułeczki z wiśniami.

Serdecznie polecam! Smacznego :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki, a przepis pochodzi od Tatter.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki na około 16 bułeczek (u mnie 13)

*500 g mąki pszennej chlebowej
*7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
*szczypta soli
*250 ml mleka
*1 jajko
*80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
*pół szklanki cukru
*8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

*około 400g wiśni wydrylowanych
*3 łyżki cukru
*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (ja formuję dłonią) i na jego środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru
*kilka łyżek gorącej wody

*ewentualnie sok z cytryny

Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Nakładać na jeszcze ciepłe bułeczki. Ja lubię lukier gęsty, grubą warstwę. Lubię lukier z dodatkiem soku cytrynowego.

Smacznego :)

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka na kruchym cieście
1

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Murzynek tradycyjny i najlepszy
1

Murzynek tradycyjny i najlepsz…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Stefanka

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem
2

Drożdżówki z jabłkami, kruszon…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Domowe lubisie z gruszką

Domowe lubisie z gruszką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wilgotne babeczki z jabłkami i czekoladą
1

Wilgotne babeczki z jabłkami i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Drożdżówki ze śliwkami i lukrem
2

Drożdżówki ze śliwkami i lukre…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka Neapolitańska
1

Sałatka Neapolitańska

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
2

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu