Jagody w syropie
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Jagody to takie owoce, których nigdy nie ma za dużo. Niestety. Te które uda mi się zdobyć zwykle mrożę, żeby były na zimę jednak najbardziej marzą mi się przetwory z jagód. Chciałabym mieć ich tak dużo, żeby nasmażyć mnóstwo pysznych konfitur np. takich. Póki co, zrobiłam kilka słoiczków jagód w syropie. To trochę takie wspomnienie z dzieciństwa, pyszny dodatek do lodów, deserów a także najlepsze i nasłodsze lekarstwo w chorobie. Proporcje podaje w przybliżeniu, gdyż wszystko robiłam raczej na "oko".
Składniki Instrukcje
Jagody, przebrać, opłukać, osuszyć. Wsypać do słoiczków i przesypać cukrem. Delikatnie obrócić słoikiem we wszystkie strony aby cukier wymieszał się z jagodami. Duży, szeroki garnek wyłożyć szmatką, ustawić słoiki, tak, żeby się nie dotykały, zalać wodą na wysokość 3/4 słoików i zagotować. Pasteryzować ok. 30 min.
Smacznego:)