Jagodowe odrywańce
Jagód na straganach w bród, dlatego wykorzystuję każdą okazję, by przygotować z ich udziałem coś smacznego. Wakacyjny pobyt w Polsce wykorzystuję bardzo pracowicie. Słoiczki z pasteryzownymi jagodami i dżem truskawkowo- jagodowy czekają na zimę. Tiramisu jagodowe zostało dosłownie pochłonięte, nie zdażyłam nawet zrobić zdjęcia. Przyszedł czas na ulubine drożdżówki lata - jagodzianki. Moje są trochę mniej tradycyjne, bo przytulone do siebie - puszyste jagodowe odrywańce. Ciasto jest bardzo łatwe i wspaniałe do współpracy, nawet nie wymaga posypywania mąką.
Składniki na 15 jagodzianek:
400 g jasnej mąki orkiszowej
160-170 ml mleka
50-60 g cukru
60 g masła
1 jajko+1 żółtko
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
300 g jagód
1 łyżka cukru
2 łyżki mleka
Wykonanie:
- mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć do ciepłego mleka pokrojone masło, by się nadtopiło
- do miski odmierzyć mąkę, cukier, drożdże, sól, dolać mleko z masłem i dodać jajka. Zagnieść elastyczne, odchodzące od brzegów miski nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- jagody dokładnie umyć, przebrać i osuszyć. Wymieszać z 1 łyżką cukru
- wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut
- pierkarnik nagrzać do 200`C. Bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut do zrumienienia. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!