Jagodowe muffinki z kruszonką
To jest przepis, gdzie zamiast jagód w całości, używamy tutaj albo dżemu jagodowego, albo gotujemy świeże lub mrożone jagody z dodatkiem cukru, redukujemy do uzyskania gęstej masy i miksujemy.
Dopełnieniem smaku jest tutaj kruszonka.
Porcji: 15 muffinek
Składniki:
2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
4 łyżki masła, roztopionego i wystudzonego
1/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki
2 łyżki masła miękkiego
1/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 200 C i przygotuj kokilki na muffinki.
- W rondelku umieść jagody oraz 1 łyżkę cukru i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż uzyskasz w miarę gęstą masę. Zmiksuj i odstaw.
- W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- W dużej misce wymieszaj jajka i cukier do momentu uzyskania jasnej masy i lekkiej puszystości. Powoli wlej roztopione masło oraz olej. Zamieszaj. Dodaj maślankę i ponownie zamieszaj.
- Do jajecznej masy dodaj mąkę i bardzo powoli i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Nie za długo.
- Do masy wlej przygotowane zmiksowane jagody i delikatnie wmieszej je w ciasto.
- Kokilki napełniamy do 1/2 wysokości foremki.
- Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy razem i palcami wyrabiamy do uzyskania kruszonki.
- Posypujemy kruszonką muffiny i pieczemy około 15 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.