Jagodowe muffinki z kruszonką

Jagodowe muffinki z kruszonką

To jest przepis, gdzie zamiast jagód w całości, używamy tutaj albo dżemu jagodowego, albo gotujemy świeże lub mrożone jagody z dodatkiem cukru, redukujemy do uzyskania gęstej masy i miksujemy.

Dopełnieniem smaku jest tutaj kruszonka.

Zdjęcie - Jagodowe muffinki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagodowe muffinki z kruszonką

Porcji: 15 muffinek

Składniki:

2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód

1 szklanka cukru

2 1/2 szklanki mąki pszennej

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jajka

4 łyżki masła, roztopionego i wystudzonego

1/4 szklanki oleju

1 szklanka maślanki

Kruszonka:

3/4 szklanki mąki

2 łyżki masła miękkiego

1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 200 C i przygotuj kokilki na muffinki.
  2. W rondelku umieść jagody oraz 1 łyżkę cukru i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż uzyskasz w miarę gęstą masę. Zmiksuj i odstaw.
  3. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  4. W dużej misce wymieszaj jajka i cukier do momentu uzyskania jasnej masy i lekkiej puszystości. Powoli wlej roztopione masło oraz olej. Zamieszaj. Dodaj maślankę i ponownie zamieszaj.
  5. Do jajecznej masy dodaj mąkę i bardzo powoli i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Nie za długo.
  6. Do masy wlej przygotowane zmiksowane jagody i delikatnie wmieszej je w ciasto.
  7. Kokilki napełniamy do 1/2 wysokości foremki.
  8. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy razem i palcami wyrabiamy do uzyskania kruszonki.
  9. Posypujemy kruszonką muffiny i pieczemy około 15 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Zdjęcie - Jagodowe muffinki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagodowe muffinki z kruszonką

Zdjęcie - Jagodowe muffinki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagodowe muffinki z kruszonką

Kategorie przepisów