Jagodowe bajgle
Latem staram się każdego dnia korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Wczoraj przeraziła mnie myśl, że niedługo się skończy sezon jagodowy. To sprawiło, że zaczęłam z nimi eksperymentować w kuchni jeszcze chętniej.
Jednocześnie myślę już trochę o zbliżającej się jesieni, wspominałam ostatnio dyniowe bajgle, które zrobiłam rok temu. Pomyślałam, że można je przygotować w wersji owocowej na słodko np. z wcześniej wspomnianymi jagodami. Musiałam to sprawdzić w praktyce, więc zabrałam się do pieczenia!
Jagodowe bajgle Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 6 Składniki- 450 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 150 g jagód
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 270 ml letniej wody
- Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże, cukier, sól, umyte i osuszone jagody.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Gładkie ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą i lekko spłaszczoną bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
- W bułeczkach robimy dziurki na środku np. wycinając je wąskim kieliszkiem/kielonkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
- W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wrzucamy do wody przyszłego bajgla i gotujemy go przez minutę. Jeśli nie udało się go odkleić od pergaminu, wrzucamy go do garnka razem z papierem. Po minucie próbujemy odkleić papier i przewracamy bułeczkę na drugą stronę, gotujemy kolejną minutę.
- Tak podgotowane bajgle kładziemy ponownie na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy ich wierzch rozbełtanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
- Upieczone bajgle posypujemy cukrem pudrem.