Jaglanka kokosowa a'la Rafaello
Jaglanka ugotowana na mleku kokosowym z dodatkiem syropu klonowego i wiórków kokosowych to prosty i bardzo pyszny deser, który sprawdzi się równie idealnie na śniadanie, wtedy tylko może bez dodatkowego Rafaello ;)Z podanych składników wychodzą 2 porcje, w szklankach 330 ml.
Składniki:
Dodatkowo:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać szklanką mleka kokosowego z kartonika, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Gdy kasza wchłonie całe mleko, zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Przestudzoną kaszę zalać mlekiem kokosowym z puszki, dodać syrop klonowy oraz wiórki kokosowe. Całość zblendować na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka kokosowego. Masę przełożyć do pucharków i posypać wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie można dodać na wierzch po 1 oryginalnej kulce Rafaello.
Deser przechowywać w lodówce.
Drukuj przepis
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 250 ml mleka kokosowego z kartonika,
- 250 ml mleka kokosowego z puszki,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 3-4 łyżki syropu klonowego.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania,
- 2-3 kulki Rafaello (opcjonalnie).
Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać szklanką mleka kokosowego z kartonika, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Gdy kasza wchłonie całe mleko, zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Przestudzoną kaszę zalać mlekiem kokosowym z puszki, dodać syrop klonowy oraz wiórki kokosowe. Całość zblendować na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka kokosowego. Masę przełożyć do pucharków i posypać wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie można dodać na wierzch po 1 oryginalnej kulce Rafaello.
Deser przechowywać w lodówce.
Drukuj przepis