Jabłkowe muffiny
Bardzo fajne jabłkowe muffiny, dość lekkie, z płatkami owsianymi.
Porcji: 12 muffinek
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej/ pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 szklanki brązowego cukru/ cukru kokosowego
2 szklanki tartego jabłka (fajnie smakują jabłka kwaskowe w smaku)
2 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/2 szklanki mleka/ mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju roślinnego/ kokosowego (użyłam kokosowego)
Nastaw piekarnik na 180°C. Blaszkę na muffiny wyłóż kokilkami.
W większej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i cukier. Dodaj tarte jabłko i ponownie wymieszaj, aż jabłka się dokładnie obtoczą w mieszance.
W drugiej misce wymieszaj jajka, pastę waniliową, mleko i olej.
Składniki suche wsyp w kilku turach do mieszanki składników mokrych i delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby nie przedobrzyć z mieszaniem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy do kokilek do 3/4 wysokości kokilki.
Pieczemy około 20 min, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.