Jabłecznik z kremem z białą czekoladą

Jabłecznik z kremem z białą czekoladą

Pierwsze ciasto z jabłkami w tym sezonie to jabłecznik na kakaowym biszkopcie  z przepyszną masą na bazie serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Masa nie jest tak lekka jak bita śmietana, która też tutaj by świetnie pasowała ale jest tak pyszna, że zachęcam do zrobienia właśnie takiej.

Zdjęcie - Jabłecznik z kremem z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać masę do przygotowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3-4 łyżki cukru (zależy od słodyczy jabłek)

Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wrzucić do garnka o grubym dnie i dusić, aż powstanie gładka masa. Pod koniec dodać galaretkę, wymieszać.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek utrzeć z ekstraktem waniliowym, dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Serek powinien być w pokojowej temperaturze, żeby nie schłodził zbyt szybko czekolady i żeby nie powstały grudki.

Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na to wyłożyć masę waniliową z czekoladą. Wstawić do lodówki, wierzch posypać tartą czekoladą lub kakao.

Smacznego:)

Kategorie przepisów