Jabłecznik bez glutenu
Jabłecznik bez glutenu/przepis własny, składniki na kwadratową formę o wym. 20x20 cm/
- 100 g mąki ryżowej-
100 g mąki jaglanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 140 g zimnego masła
- 7 łyżek kwaśnej śmietany 18% (bez glutenu)
- 100 g ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 4 duże jabłka
lukier:- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
dekoracja:- listki melisy
dodatkowo:- 4 łyżki mąki bezglutenowej (do posypania blatu)
Makę przesiewam przez sitko, dodaję ksylitol, sól, cynamon, bezglutenowy proszek do pieczenia, wlewam śmietanę, wbijam jajko i dodaję pokrojone w kostkę masło.Zagniatam rękoma zwarte i plastyczne ciasto. Dzielę je na dwie części, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 h do lodówki.Formę do pieczenia wykładam pergaminem.W tym czasie obieram jabłka, kroję je na połówki i pozbawiam gniazd nasiennych.Blat posypuję mąką i rozwałkowuję część schłodzonego ciasta, przekładam na spód formy. Następnie układam na spodzie połówki jabłek.Rozwałkowuję drugą część kruchego ciasta i przykrywam nim wierzch mojego jabłecznika.Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 40-45 minut.Ucieram w kubku cukier puder wraz z mlekiem.Dokładnie studzę, dekoruję lukrem i listkami świeżej melisy,
Smacznego!
Ps: Spróbuj też przepisu na bezglutenową szarlotkę albo jej wegańską, orzechową wersję !
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________