Irlandzki chleb sodowy
Prostszego chleba chyba nie znajdziecie!
Irish soda bread, czyli tradycyjny irlandzki chleb sodowy to zdecydowanie najprostszy i najszybszy chleb, jaki miałam okazję robić. Jego najważniejszym składnikiem jest soda oczyszczona (nie mylić z proszkiem do pieczenia!), która pełni w chlebie funkcję środka spulchniającego zamiast drożdży. Soda w połączeniu z mąką i maślanką nie potrzebuje już czasu na leżakowanie i fermentację. Wystarczy połączyć składniki na chleb, krótko wyrobić i włożyć go do piekarnika, gdzie pięknie wyrasta :)
Jest jednak pewien haczyk tego szybkiego chlebka. Ze względu na fakt, że nie robimy go na drożdżach - szybko traci świeżość. Najlepiej smakuje pierwszego dnia, zaraz gdy ostygnie po upieczeniu. Następnego dnia wspaniale się nadaje na fantastyczne grzanki :)
Irlandzki chleb sodowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 55 min Składniki- 225 g mąki pszennej typ 650
- 225 g mąki pełnoziarnistej
- 300 ml maślanki
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- 100 ml wody
- Maślankę wlewamy do rondelka razem z wodą, dodajemy łyżkę miodu (podgrzany straci wartości odżywcze, ale nada ciastu ciekawego smaku) i gotujemy chwilę na małym ogniu. Napój mleczny powinien być letni, mieć ok. 35-45 stopni.
- W misce mieszamy mąki, sodę oczyszczoną oraz sól. Powoli dolewamy letnią maślankę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasto formujemy podłużny chleb, którego wierzch poziomo nacinamy, tworząc równoległe kreski. Chleb przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i studzimy.