Irish Cream czyli Baileys 2
Ten przepis pochodzi stąd.
W smaku podobny do Domowego Baileys, ale lepszy, bardziej gęsty, no i więcej wychodzi :)
Likier Irish Cream
Składniku:
1-1/2 kubka whiskey (najlepiej irlandzkiej) - ja miałam irlandzką ze szkocką - pół na pół
1 puszka skondensowanego słodkiego mleka
2 kubki śmietanki - u mnie 30%
2 łyżki syropu czekoladowego - przepis poniżej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - dałam łyżkę amaretto
1) Wszystkie składniki zmiksować.
2) Przelać do zamkniętego naczynia i schować do lodówki.
3) Podawać w szklaneczkach na lodzie. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Syrop czekoladowy:
szklanka cukru
szklanka wody
3 łyżki ciemnego kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Włożyć wszystkie składniki (bez ekstraktu) do garnuszka, zagotować, gotować chwilę, do lekkiego zgęstnienia, przestudzić, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Można dodawać do mleka - wychodzi dobre kakao, do lodów - jako polewę.