Intensywnie zielony krem

Intensywnie zielony krem
Zdjęcie - Intensywnie zielony krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Intensywnie zielony krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 kumkwaty
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka oleju Oliwier pistacjowo-rzepakowy
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 5-6 liści bazylii tajskiej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz kolorowy
  • sól
Przygotowanie

W rondlu z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość Oliwiera pistacjowo-rzepakowego, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez około 2 minuty.


Brokuła umyj i pokrój na małe różyczki, groszek opłucz. Dodaj warzywa do garnka i smaż jeszcze przez chwilę. Zalej ostrożne bulionem i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.


Następnie zupę ostudź, dodaj kilka listków tajskiej bazylii i dokładnie zmiksuj. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Podgrzej w garnku, dodaj pokrojone w plasterki kumkwaty i śmietanę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Kategorie przepisów