Indyk w sosie mole

Indyk w sosie mole
Zdjęcie - Indyk w sosie mole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś w akcji wspólnego gotowania tematem było Mole Poblano, tylko najodważniejsi w składzie Maggie, Mirabelka, Martynosia i ja zdecydowali się na wykonanie tego klasycznego meksykańskiego przepisu. Najważniejszymi składnikami tego sosu są papryczki chili oraz ciemna gorzka czekolada w takiej kombinacji aby żaden z nich nie dominował nad drugim. Sos ten jest stosowany do wszelkiego rodzaju mięsa drobiowego. Szybkie i proste w przyrządzeniu danie, dość specyficzne jednak ze względu na połączenie mięso - czekolada.


  • filet z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki anyżu
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 papryczki chili
  • 50g migdałów
  • 1 puszka pomidorów
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 60g czekolady gorzkiej
  • sól, pieprz, sezam


Filet z indyka oczyścić z błon, natrzeć solą i upiec w rękawie z dodatkiem 2 łyżek wody, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia w zależności od wielkości fileta, około 1 godziny.


W międzyczasie przygotować sos mole. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy - cynamon, goździki, oregano, kumin, anyż i kolendrę. Smażyć jeszcze minutę i przełożyć zawartość patelni do blendera.


Dodać papryczki, migdały, pomidory, rodzynki i zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem na patelnię i dodać bulion, czekoladę połamaną na kawałki i cukier. Gotować na małym ogniu do czasu aż indyk dojdzie w piecu, w razie potrzeby podlać sos wodą.


Indyka wyjąć, pokroić i obficie podlać sosem, posypać lekko uprażonym sezamem. Podawać z ryżem.


Zdjęcie - Indyk w sosie mole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Indyk w sosie mole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów