Indyk w korzennym sosie
Z tego przepisu wychodzi bardzo pyszne, lekkie danie. Pomysł ponownie z książeczki "Smaki Grecji" wydawnictwa Parragon. W oryginale w tym daniu powinny być jeszcze serca karczochów, z których ja zrezygnowałam.
Składniki:
2 udźce z indyka, bez skóry i kości
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów z zalewą (400 ml)
250 ml białego wytrawnego wina
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
szczypta cukru
sól, pieprz
oliwa z oliwek
garść czarnych oliwek bez pestek
Mięso oczyść i pokrop sokiem z cytryny. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, zeszklij je na oliwie, a następnie partiami dodawaj mięso i smaż je na złoty kolor. Do rondla dolej wino, pomidory z zalewą, a następnie dodaj cynamon, goździki i ziele angielskie. Wszystko razem duś na małym ogniu do miękkości. Na końcu przypraw solą i pieprzem i dodaj oliwki pokrojone na połówki.