Indyk w korzennym sosie

Indyk w korzennym sosie

Z tego przepisu wychodzi bardzo pyszne, lekkie danie. Pomysł ponownie z książeczki "Smaki Grecji" wydawnictwa Parragon. W oryginale w tym daniu powinny być jeszcze serca karczochów, z których ja zrezygnowałam.

Składniki:

2 udźce z indyka, bez skóry i kości

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów z zalewą (400 ml)

250 ml białego wytrawnego wina

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta cukru

sól, pieprz

oliwa z oliwek

garść czarnych oliwek bez pestek

Mięso oczyść i pokrop sokiem z cytryny. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, zeszklij je na oliwie, a następnie partiami dodawaj mięso i smaż je na złoty kolor. Do rondla dolej wino, pomidory z zalewą, a następnie dodaj cynamon, goździki i ziele angielskie. Wszystko razem duś na małym ogniu do miękkości. Na końcu przypraw solą i pieprzem i dodaj oliwki pokrojone na połówki.

Zdjęcie - Indyk w korzennym sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów