Indyk po meksykańsku
Zasmakowało mi to danie...mocno czekoladowe, pikantne, bardzo aromatyczne! Oczywiście nie poleciłabym go każdemu... kto hołduje kotletom schabowym i bigosom, niech sobie raczej odpuści ten przepis:)
/źródło: "Drób na każdą okazję" seria "Lubię gotować"/
Indyk po meksykańsku
Składniki:
- 1kg piersi indyka
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyzeczka nasion sezamu
- sól
Sos mole:
- 1 papryczka chili
- 1 szklanka rosołu z kury (może być z kostki)
- 1 cebula (10 dag)
- 1 pomidor (10 dag)
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 dag migdałów
- 2 dag rodzynek
- 1 łyzeczka sezamu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka zmnielonych przypraw:
- goździków, cynamonu, kolendry, anyżku
- 7 dag gorzkiej czekolady
- sól, pieprz
Mięso ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Przygotować sos: papryczkę chili oczyścić oczyścić z nasion, umyć pod bieżącą zimną wodą, a następnie rozerwać na drobne kawałki. Zalać 1/2 szklanki wrzącego rosołu i pozostawić na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, a następnie zemleć w młynku. Rodzynki umyć i osączyć. Papryczkę z rosołem, cebulę, czosnek, rodzynki, nasiona sezamu, pomidor, migdały, bułką tartą i wszystkie przyprawy zmiksować na gładką masę (ja zrobiłam to po podduszeniu!). Dodać masło i gotować sos na małym ogniu 5 min., stale mieszając. Wlać resztę rosołu i włożyć czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć sos z ognia.
Mięso wyjąć z wywaru, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, obrumienić na oliwie, osączyć i włożyć do czekoladowego sosu. Dosić pod przykryciem na bardzo małym ogniu 20 - 30 minut.. Porcje mięsa przewracać kilkakrotnie, aby nasiąknęły sosem, następnie przełożyć na półmisek, polać sosem, posypać sezamem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!