Indyk po meksykańsku

Indyk po  meksykańsku

Zasmakowało mi to danie...mocno czekoladowe, pikantne, bardzo aromatyczne! Oczywiście nie poleciłabym go  każdemu... kto hołduje kotletom schabowym i bigosom, niech sobie raczej odpuści ten przepis:)

Zdjęcie - Indyk po  meksykańsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Drób na każdą okazję" seria "Lubię gotować"/

Indyk po meksykańsku

Składniki:

  • 1kg piersi indyka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyzeczka nasion sezamu
  • sól

Sos mole:

  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka rosołu z kury (może być z kostki)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 pomidor (10 dag)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 dag migdałów
  • 2 dag rodzynek
  • 1 łyzeczka sezamu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka zmnielonych przypraw:
  • goździków, cynamonu, kolendry, anyżku
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • sól, pieprz

 

Mięso ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Przygotować sos: papryczkę chili oczyścić oczyścić z nasion, umyć pod bieżącą zimną wodą, a następnie rozerwać na drobne kawałki. Zalać 1/2 szklanki wrzącego rosołu i pozostawić na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, a następnie zemleć w młynku. Rodzynki umyć i osączyć. Papryczkę z rosołem, cebulę, czosnek, rodzynki, nasiona sezamu, pomidor, migdały, bułką tartą i wszystkie przyprawy zmiksować na gładką masę (ja zrobiłam to po podduszeniu!). Dodać masło i gotować sos na małym ogniu 5 min., stale mieszając. Wlać resztę rosołu i włożyć czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć sos z ognia.

Mięso wyjąć z wywaru, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, obrumienić na oliwie, osączyć i włożyć do czekoladowego sosu. Dosić pod przykryciem na bardzo małym ogniu 20 - 30 minut.. Porcje mięsa przewracać kilkakrotnie, aby nasiąknęły sosem, następnie przełożyć na półmisek, polać sosem, posypać sezamem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

Kategorie przepisów