Indyjski chlebek Parantha
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Wielbicielom płaskich chlebków polecam indyjską paranthę. Placki z patelni goszczą u mnie bardzo często, są świetne do różnego rodzaju sosów, nie tylko tych o azjatyckim charakterze. Parantha jest nieco bardziej pracochłonna niż inne tego rodzaju chlebki np. lawasz ponieważ każdy placek wymaga smarowania olejem lub masłem klarowanym, ale dzięki temu oraz dzięki składaniu ciasta zyskujemy bardzo ciekawą strukturę.
Składniki- mąka - 340 g
- olej - 2 łyżki
- ciepła woda - ok. 1 szklanka
- sól - 1 łyżeczka
- olej do smarowania - wg potrzeb
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i olej, następnie wodę. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min. Ciasto podzielić na równe części. Każdą część spłaszczyć, rozwałkować, posmarować olejem, złożyć na pół i jeszcze raz (powstaje trójkąt) rozwałkować. Każdy placek kłaść na gorącą patelnię i smażyć, aż chlebek stanie się rumiany, następnie przewrócić na drugą stronę.
Smacznego:)