Imprezowy chleb czosnkowy

Imprezowy chleb czosnkowy

Zdjęcie - Imprezowy chleb czosnkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy chleb ma wyjątkowe zastosowanie. Idealnie sprawdzi się na imprezę, gdyż pełni rolę swoistego finger foodu. Dzięki specjalnemu nacięciu go na małe kawałki, każdy z gości może zanurkować w bochenek i wyrwać sobie kawałek dla siebie.

A jak go zrobić? Nic prostszego. Robimy najprostszy chleb na drożdżach, najlepiej okrągły, gdyż najlepiej będzie wyglądał na stole. Świetnie sprawdzi się też czerstwy chleb, któremu możemy przez te zabiegi nadać nowe życie.

Zdjęcie - Imprezowy chleb czosnkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb odpowiednio nacinamy, tworząc tak grube kawałki na jakie mamy ochotę. W nacięcia wlewamy mieszaninę maślano- czosnkową, dzięki której nasz chleb będzie miał idealny aromat (choć nie polecam na randkę) i będzie super chrupiący.

Proste? A jak cieszy!

Imprezowy chleb czosnkowy Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 45 min. Całkowity czas: 2 godz. 45 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 320 ml ciepłej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g masła

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże i sól.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę do mieszanki i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i dodatkowo jeszcze kilka minut.
  3. Z ciasta uformuj okrągły bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  4. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 30-35 minut aż zbrązowieje.
  7. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
  8. Pokrój chleb cięciami krzyżowymi, dość głęboko, aby można było oderwać małe kawałki.
  9. Rozpuść masło z poszatkowanym czosnkiem.
  10. Polej chleb z góry czosnkowo-maślaną mieszanką, starając się wlewać ja w nacięcia i wstaw z powrotem do piekarnika.
  11. Piecz jeszcze 15 minut, aż kawałki zaczną brązowieć.
  12. Podawaj ciepły, do odrywania po kawałku.
  13. Do chleba, na imprezie, sprawdzi się także ziołowa Smakowita Pajdą!

3.1.09

Kategorie przepisów