Imbirowe bułeczki
W zeszłym roku naszło mnie na zimową bagietkę. Dodałam wtedy do niej imbir, posmarowałam twarożkiem i powidłami i cieszyłam się niezwykle udanymi porankami, pełnymi rozgrzewających smaków. Bo taki już jest ten imbir, że niezwykle rozgrzewa. I to jeszcze z jaką smakową korzyścią!
Gdy nadchodzą zimne dni zaparzam go sobie razem z cytryną. Smakuje wybornie, jest bardzo zdrowy i rozgrzewa organizm. Dlaczego by nie dodawać go do pieczywa? Nie wiem. Nie spotkałam się jeszcze z imbirowymi wypiekami w piekarniach.
Szkoda, bo ten pomysł ma duży smakowy potencjał. Chcąc przyczynić się do promowania imbiru w pieczywie przedstawiam wam kolejny wypiek- imbirowe bułeczki.
Imbirowe bułeczki Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz 15 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 2 godz 35 min Porcje: 4 Składniki- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 centymetrowy kawałek imbiru
- ok. 150 ml ciepłej wody
- Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce.
- W misce pomieszaj mąkę, drożdże, sól i imbir.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczna konsystencję przypominającą ciepłą plastelinę.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Zostaw ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 4 równe cześci.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przyj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.