Idealne pączki
Idealne pączki Tradycja mówi,ze w tłusty czwartek. powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka by powodzenie i fortuna przez cały rok była przy nas. Mam dla Was bardzo stary przepis,który znalazłam w kuchni polskiej wydanej w 1965roku, który sprawdził się w 100% Pamiętacie o tym,częstujcie w tym dniu każdą osobę bliską Waszemu sercu,a szczególnie tymi, które sami przygotujecie. W tłusty czwartek nie liczmy kalorii, zrobione w domu mają dużo mniej kalorii.
Napisałam kilka cennych rad, jak zrobić idealne pączki, klikacie klik wskazówki są bardzo cenne!!!!!
składniki
- 1kg mąki typ 450 "To Ta" lub krupczatki
- 10dkg drożdży
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 litra mleka 3,2%
- 8 szt żółtek
- szczypta soli
- 10dkg masła
- 1 1/2 kieliszka spirytusy
- 1 aromat rumowy
Nadzienie
- 50dkg marmolady
Smażenie
- 1,2 kg smalcu
Dodatkowo
- lukier
- skórka pomarańczowa
Wykonanie
W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki,(gęstość rozczynu powinna być zbliżona do gęstej śmietany) odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka, cukier, aromat rumowy,dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy na stolicę robimy wgłębienie wlewamy utarte żółtka, rozczyn, sól i spirytus,resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, ,lśniące , będzie odstawać od ręki i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powoli wlewamy rozpuszczone przestudzone masło jeszcze przez chwilę wyrabiać Ostawiać ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Formowanie pączki
Na posypaną mąką stolicą cześć ciasta lekko wywałkować na grubość około 1,5 cm . Wycinać foremką kółka o wielkości około 6 cm, na środek nakładać łyżeczką marmoladę, nałożyć drugi krążek ciasta, obcisnać dokładnie palcami dookoła krążka foremką mniejszą 4 cm wykrawać pączki układać na stolicy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Smażenie
Na mocno podgrzanym smalcu kładziemy pączki górną stroną do dołu. Przykrywamy pokrywą ( pączki powinny swobodnie pływać) i smażymy do zarumienia, obrócić patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażyć bez przykrycia . Usmażone pączki wyjmować na ręcznik papierowy do osądzenia. Ciepłe pączki posmarować lukrem posypać skórką pomarańczową.