Idealne ciasto mega czekoladowe

Idealne ciasto mega czekoladowe
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Idealne ciasto mega czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powiedzieć, że to ciasto jest czekoladowe, to nic nie powiedzieć. To jest ciasto MEGA czekoladowe. Jakby połączyć wilgotność brownie z konsystencją poczciwego murzynka. No bajka, po prostu!

Druga super cecha tego ciasta to absolutna prostota przygotowania (nawet dziecko to potrafi, serio- u mnie ciasto w zasadzie sama zrobiła 4-letnie córka:). Mieszasz „mokre”, potem „suche” i gotowe! Do ciasta wykorzystuje roztopione (i ostudzone) masło, nie trzeba więc nawet pamiętać, żeby wyjąc kostkę wcześniej z lodówki. Same plusy!

Zdjęcie - Idealne ciasto mega czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto możecie wzbogacić dodając do środka kawałki czekolady lub ozdabiając je solidną porcją czekoladowej polewy.

Przepis - Wydrukuj przepis

Zamiast użytej w przepisie maślanki możecie użyć kefiru lub mleka wymieszanego z łyżeczką octu winnego (taka mieszanka świetnie zastępuje maślankę).

Żeby ciasto nie przywarło do brzegów foremki, wysmarowałam ją masłem, a następnie obsypałam wnętrze warstwą ciemnego kakao (zwykle obsypuje się foremkę mąką, ale w przypadku czekoladowego ciasta pozostawiłaby białe ślady na placku, stąd mój wybór użycia kakao).

Ciasto upiekłam w tortownicy z kominkiem o średnicy ok. 25 cm, świetnie sprawdzi się też „korytko”, tyle w tym drugim przypadku trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia (ciasto będzie wyższe) pewnie o jakieś 10 minut.

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • ciemne kakao - 1/2 szklanki + do obsypania foremki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • masło - 3/4 szklanki, roztopione i ostudzone
  • jajko - 3 szt
  • maślanka - 3/4 szklanki
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, cukier waniliowy. Połącz.
  2. Do drugiej miski wlej rozpuszczone i przestudzone mleko, połącz z jajkami i maślanką.
  3. Mokre składniki wlej do suchych i krótko wymieszaj.
  4. Foremkę do ciasta nasmaruj masłem i obsyp wnętrze kakao.
  5. Do foremki wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut, do „suchego patyczka”.
  6. Gotowe (ostudzone!) ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową.

Kategorie przepisów