Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!)
Szczerze uwielbiam ciasta wypiekane z dodatkiem oleju. Wykorzystuję zawsze rzepakowy, bo jest neutralny w smaku. Masło zwykle jest akurat zbyt twarde lub zbyt miękkie… A olej? Od razu gotowy do wykorzystania, a wypieki z nim przygotowane są zawsze przyjemnie wilgotne i długo zachowują świeżość.
Wybrałam uniwersalny, rafinowany olej rzepakowy (te tłoczone na zimno wykorzystuj wyłącznie do dań przygotowanych na zimno jak dipy czy sosy- takim polewam np. sałatki moich dzieci).
Najlepszym wyborem do codziennego użytku w domu, w kuchni są oleje rafinowane o temperaturze dymienia powyżej 220-240°C. Są uniwersalne, neutralne w smaku, to oleje do wszystkiego. Wybierajmy zatem jeden olej do wszystkiego, ewentualnie drugi – do zadań specjalnych, do sałatek, jakiś olej tłoczony na zimno, by uzupełnić naszą codzienną dietę dodatkowo w wielonienasycone kwasy tłuszczowe- te i inne informacje (bardzo ciekawe!) o oleju w naszej codziennej diecie przeczytać możecie na stronie pokochajolejrzepakowy.eu – TU LINK do artykułu.
Mam nadzieję, że tym krótkim wstępem zachęciłam Was nie tylko do używania w kuchni oleju rzepakowego, ale i wypróbowania mojego przepisu z jego wykorzystaniem. To ciasto czekoladowe jest wręcz idealne. Ma w sobie, oprócz oleju ;) także maślankę i kawę. Wszystkie te składnik w połączeniu sprawiają, że ta babka jest świeża przez kilka dni. A podana z dodatkiem ubitej, lekko osłodzonej śmietanki staje się naprawdę wyjątkowym deserem…
Materiał reklamowy #FunduszePromocji
Przepis Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!)
Składniki na idealne ciasto czekoladowe:
- olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- kawa - 3/4 szklanki (zaparzonej i ostudzonej)
- ciemne kakao - 3/4 szklanki (proszek)
- maślanka - 3/4 szklanki
- kwaśna śmietana - 1/4 szklanki
- soda - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 szklanki
Jak przygotować idealne ciasto czekoladowe?
- W misce połącz mokre składniki: olej, jajka, kawę, maślankę i śmietanę.
- W drugiej- suche: cukier, sodę, sól, proszek, mąkę i kakao. Dodaj do mokrych składników, wymieszaj.
- Ciasto przelej do foremki- korytka wyłożonego papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 55 minut w temp. 180 st.C.
- Przed podaniem ostudź.
Super prosty przepis na najlepsze, długo świeże ciasto czekoladowe. Zrobisz je bez miksera!
Moje ebooki z przepisami :)